JRS wins Archi Awards for furniture and interiors

JRS wins Archi Awards for furniture and interiors

JRS Architect, PC, one of Long Island’s premier architectural design firms, won a prestigious 2005 Archi Award First Place for its work on the Roslyn-Flower Hill branch of North Fork Bank.

The Mineola-based firm won first place in the Waldner’s Business Environments Furniture and Fixtures category in the juried competition sponsored by the American Institute of Architecture Long Island Chapter. Results of the competition were announced on Oct. 20.

“We are extremely gratified to receive the extraordinary honor that has been bestowed on our work by the AIA Long Island Chapter,” said JRS president John R. Sorrenti.

The North Fork Bank branch features a terrazzo floor radiating in a starburst from a central checking desk, deep brown, palm-leaf pattern carpet, woven dark wood fixtures, metal painted ceiling tiles, handcrafted burnished brass chandelier and oversized plush leather chairs. The finishes, millwork and lighting futures designed by the firm were influenced by the Arts and Crafts movement popular in the late 19th Century, according to the project architect, JRS senior vice president Alex Hadjiyane.

The recently opened branch is the latest in a string of projects in JRS Architect’s growing portfolio of bank branch designs for North Fork and other financial institutions, among them JP Morgan Chase, New York Community Bancorp’s Roslyn Savings Bank and Bethpage Federal Credit Union.

JRS also won a Commendation Award in the 2005 Archi Awards in the interior architecture category for its design of North Fork Bank’s Williamsburg branch. The design, at the storefront level of an existing landmarked building, attempts to address the new vitality of the long-stable community that has resulted from an influx of artists. The 3,500 s/f interior space lies behind a 1930’s cast-iron facade, which is strongly gridded and decoratively cast with detail. The design team headed by JRS’ Ray Maggiore selected elements such as the ribbed-metal tellers’ counter with bullet resistant glass, soffits, partitions and millwork, and intentionally located them out of alignment as part of an effort to create the illusion of movement.

The design gives the appearance of a subway car moving past the thick columns of a train station platform.

COPYRIGHT 2005 Hagedorn Publication

COPYRIGHT 2005 Gale Group