Science news

Science news

Name: —

DIRECTIONS: Read the Science News section on pages 3 to 5, Then, test your knowledge by filling in the letters of the correct answers below.

1. Which of the following is NOT characteristic of meerkats’ mobbing behavior?

(A) raise their tails

(B) run toward the enemy

(C) make angry noises

(D) dig their claws into the enemy

2. To avoid a MRSA infection, you should do all of the following EXCEPT

(A) wash your hands frequently.

(B) put clean, dry bandages over cuts.

(C) keep surfaces touched by others clean.

(D) share a towel with a friend.

3. Antibiotics are drugs used to kill disease-causing

(A) viruses.

(B) bacteria.

(C) parasites.

(D) fungi.

4. Which statement best describes Clean Gum compared with regular chewing gum?

(A) Clean Gum has a less gooey texture so it isn’t sticky.

(B) Unlike regular gum, Clean Gum has a special chemical that causes a film of water to form around the gum when chewed.

(C) Regular gum is easier to remove from sidewalks.

(D) A compound in Clean Gum repels water, making it less sticky.

5. From July 2004 to December 2005, the highest percent of MRSA cases occurred

(A) in schools.

(B) during hospital stays.

(C) after hospital stays.

(D) in the general public.

6. How did a scientist discover that the Colorado streams have been restocked with the wrong fish species?

(A) She studied the genes of the fish species.

(B) She compared the appearance of the different fish species.

(C) She studied hatchery records.

(D) She counted the number of fish in Colorado waterways.

7. The fish-restocking mix-up means that greenback cutthroat trout

(A) are no longer endangered.

(B) are fewer in numbers than believed.

(C) are plentiful, but Colorado River cutthroat trout are going extinct.

(D) can no longer be found in Colorado.

8. The asteroid that killed off the dinosaurs is believed to have originated from

(A) a passing comet.

(B) the Asteroid Belt.

(C) outside our solar system.

(D) Jupiter.

9. This year, 10,000 migrating wildebeests died in Kenya

(A) due to a drought.

(B) because of an increase in poaching.

(C) while trying to cross a fast-moving river.

(D) due to starvation.

10. Light travels at a speed of 299,792,458 meters per second. About how far does light travel in a minute?

(A) 4,996,540 meters

(B) 9,993,081 meters

(C) 17,987,547,480 meters

(D) 8,993,773,740 meters

[ILLUSTRATION OMITTED]

ANSWERS

1. d 2. d 3. b 4. b 5. b 6. a 7. b 8. b 9. c 10. c

Coyotes on the Move

Name: —

DIRECTIONS: Answer the following in complete sentences.

1. Historically, where did coyotes live in the United States? What do coyotes traditionally prey on?

2. Why have coyote populations flourished in the United States in the last 50 years?

3. Why might people hardly notice the coyotes that live near them?

4. Scientists say: As long as coyotes are left alone, people have little to fear. Explain this statement.

5. What are three things that humans can do to coexist peacefully with coyotes?

ANSWERS

1. Historically, coyotes lived in the open grasslands of the Central and Southwestern United States Coyotes traditionally prey on small rodents, birds, and insects

2. The reasons that coyote populations have flourished in the US in the last 50 years include a decrease in the number of people hunting coyotes for their pelts and the near-extermination of wolves–coyotes’ natural enemy.

3. People might not notice the coyotes that live near them because they rarely encounter each other. Coyotes are primarily nocturnal. They hide during the day and come out after dusk. Coyotes also have a natural fear of humans and will try to avoid them. So although the animals commonly live in urban and suburban areas, most people aren’t even aware that they’re there.

4. Scientists say: As long as coyotes are left alone, people have little to fear. That’s because problems can arise when people interfere with coyotes’ natural habits. Some people accidentally attract coyotes by leaving pet food or garbage outdoors. Others, hoping to catch a glimpse of wildlife, will purposefully leave scraps for them. Once coyotes begin to associate people with food, they lose their natural fear of humans. When this happens, coyotes run the risk of becoming nuisance animals that may have to be relocated or even destroyed to prevent negative interactions with people.

5. To coexist peacefully with coyotes, humans should not feed coyotes; they should keep all pet food and water inside at night and secure their garbage cans. Also, humans with pets should keep pets on a leash, and not leave cats and small dogs outside at night. Finally, people should not tolerate coyotes coming into their yards. Scare them away by yelling, waving your arms, or banging pots and pans.

COPYRIGHT 2007 Scholastic, Inc.

COPYRIGHT 2007 Gale Group